Jõuluvana hakkab päkapikuks

Jutu autor Küllike Adamson


Sügis oli möödas ja talv oli käes. Lund oli sadanud mitu päeva jutti. Aga see oli loomulikult hea, sest jõulud olid kohe-kohe kätte jõudmas. Lumi ja jõuluaeg käivad ikka kokku.

Sellise lumeuputuse üle rõõmustas muidugi kõige rohkem jõuluvana. Oi, millise uhke, lund tuiskava saanisõiduga jagab ta sel aastal lastele kingitused! Lume üle rõõmustasid ka jõuluvana töökad abilised päkapikud. Nende töö oli käia enne jõule laste tegemisi piilumas ja sussi sisse kommi viimas. Nüüd ei olnud neil vaja töötada paduvihmas ega jalga tõmmata kõrgeid kummikuid nagu jõulude ajal sageli oli juhtunud. Ja vihmast tilkuvate kuubede ja tuttmütside kuivataminegi ajas päkapikud lausa omavahel riidu, sest kõigile ei jätkunud soojamüüril kuivatamiseks kohta.

Aga jõuluvana ja päkapikud ei ole kogu aeg tööl. Suvel nad tööd ei tee. Suvel nad puhkavad. Siis pakib iga päkapikk oma kohvri, ütleb teistele head aega ja sõidab lõunamaale puhkusele. Suvel ei ole nad isegi päkapikkude moodi. Ei ole neil punast kuube, päkapikumütsi ega isegi habet. Ainult oma kasvu poolest jäävad nad päkapikkudeks.

Aga nüüd oli talv. 

Korraga avanes kingituste pakkimise töökoja suur uks. Uksest tormas sisse susse lohistav ja hommikumantlis jõuluvana. Jõuluvana käis töökojas harva, sest temal oli oma kontoris väga palju jõuluvanatööd. Ja pealegi tegid päkapikud alati kõik oma töö tublilt ära. 

Uksesuus seisev jõuluvana oli morni näoga ja ta küsis pahuralt:"Päkapikud, mis teil siin toimub?! Minu kontoris paberid ja tabelid näitavad, et teete oma tööd halvasti."

Päkapikkudel oli parajasti kingituste pakkimisest puhkepaus. Nad jõid punastest savikruusidest kakaod, kus olid peal kõrged vahukoore kuhjad. Kausist krõbistasid nad suhkruglasuuriga pirakaid piparkooke, nii et kuued eest piparkoogipuru täis. Pahurat jõuluvana nähes läks ühel päkapikul kakao kurku. Üks ajas kakaokruusi ümber. Üks pillas piparkoogi põrandale.



Jõuluvana jätkas tõredalt:"Paljud lapsed kirjutavad ja kaebavad, et nende sussi sisse ei ole ühtegi kommi pandud. Mitu last on suures mures, et nende kingisoovide kiri seisab ikka aknalaual ja on jõuluvanale viimata. Kolm last on ahastuses ja koguni nutavad hirmust, et jõulud jäävad üldse tulemata." 

Jõuluvana pani päkapikkude ette paberi:"Vaadake! Siin on kirjas need lapsed, kes kurdavad, et neid ei ole käidud veel mitte kordagi piilumas! Nad õpivad koolis hästi ja aitavad kodus vanemaid. Aga tuleb välja, et täitsa ilmaasjata! Mida see korralagedus peab tähendama?!"  

Jõuluvana jutu peale olid päkapikkudel sõnad kurku kinni jäänud. Siiski astus üks julgematest ette. See oli päkapikk, kes ei osanud öelda r-tähte:"Almas jõuluvana! Oleme ploovinud oma mulest lääkida. Aga sul on kontolis kogu aeg hilmus palju kiljatööd."

Nüüd tuli ka teistel päkapikkudel tasapisi julgus tagasi ja nad ütlesid:"Lugu on nii, et päkapikk Rainer ei tööta enam meie juures. Ta jäi lõunamaale ja tal on seal pruut."

"Ossa torkiv kuuseokas! Või jäi pruudi juurde lõunamaale!" imestas jõuluvana uudist kuuldes ja istus potsti! toolile. 

Jõuluvana nõutust nähes otsutasid päkapikud kogu loo täpselt ära rääkida. Ikka nii nagu päkapikk Rainer oli palunud jõuluvanale edasi öelda:"Päkapikk Rainer ütles, et tulevasel naisemehel ei kõlba enam laste susside sisse kommi viia ja lapsi kodudes piilumas käia."

"Ja siis ta hakkab tervislikult toituma ning võtab kaalust alla."

"Lainel hakkab spolti ka tegema ja meles sulfamist hallastama."

Päkapikkude jutu ära kuulanud, tõusis jõuluvana otsutavalt püsti ja teatas:"Just-just, aga jõule ei saa ära jätta! Me korraldame oma töö ümber!"

"Kuidas? Mismoodi? Kust me uue päkapiku saame?!" läksid päkapikud ähmi täis.

Aga jõuluvanal oli plaan valmis:"Mina tulen teile appi kingitusi pakkima ja võin teha muid peenemaid päkapikkude töid. Aga päkapikk Rainer las teeb lõunamaal arvutis minu eest kontoritöö ära. Pealegi oskab ta minust seda va netindust ja nutindus paremini!"

"Aa, kas sa siis jõuluõhtul enam jõuluvana polegi? Kes siis lastele kingitused viib?"muretsesid päkapikud.

Sellepeale naeris jõuluvana mürinal ja vastas:"Eh-eh-eh, jõuluvana olen jõuluõhtul ikka mina! Sest selleks ajaks on meil ju töökojas kõik jõulutoimetused tehtud: sussikommid viidud, piilumised piilutud ja kingitused pakitud."

Seda kuuldes päkapikud noogutasid rahulolevalt ja muutusid rõõmsaks. Aga jõuluvana tõmbas traksidega töötunked jalga ja läks päkapikkude töökotta tööle. Jõuluvana vuhtis tööd teha nii, et higi lendas. Netindust oskav päkapikk Rainer hoidis samal ajal lõunamaal korras jõuluvana kontoritöö ja laste nimekirjad. Enam ei kurtnud, nutnud, ahastanud ega kartnud mitte üks laps.

Kui kätte jõudis jõuluõhtu, vahetas jõuluvana tolmused töötunked loomulikult uhke sametise kuue vastu. Ta istus saani ja päkapikud tõstsid hiiglama suure kingitusi täis koti jõuluvana selja taha.

Enne aga kui jõuluvana minema sõitis, lasi ta pilguga üle trepil lehvitavate piparkoogipuruste kuubedega, vahukooreste suudega ja trullakate põskedega päkapikkude. Ta vangutas murelikult pead ning pomises habemesse:"Oh- oh, oijah, seda päkapikk Raineri tervislikku toitu ja trenni on meie töökottagi kiiremas korras vaja." 

Ja siis tuiskas ta saaniga läbi lõputu lumesaju kingitusi ootavate laste poole.


Tamperes

Kommentaarid